Tarımsal Perlit
Tarımda en önemli eleman topraktır ve fiziksel, kimyasal, biyolojik etkenlerin toprak üstündeki tesirleri dengede tutulmalıdır. Toprak, bitkilere su, hava ve besin maddelerini aynı anda temin edebilmelidir. Sodalı, tuzlu, kumlu, killi ve benzeri topraklar bitkilere gerekli besin maddelerini yeterli miktarda temin edemezler. Bu tip toprakların ıslahı tarımsal üretimde gelişmenin en önemli şartıdır. Bu gelişmeyi sağlayacak modern substratlardan en önemlisi perlit’dir.
Seracılıkta (Fide yetiştirme Çelikleme, rutubet ayarlama ve erken verim alma işlevleri)
Ebadı: 0,0-5 mm
Yoğunluğu: 90-140kg/m3. Çim sahalarda
Ambalajı: 200dm3/polipropilen Peyzaj mimaride
1. Perlit % 90’ın üzerindeki toplam gözenekliliği ve %60 dolayındaki havalanma gözenekliliği ile toprağın havalanmasını sağlar, drenajını düzenler.
2. Perlit infiltrasyonu arttırır, buharlaşmayı azaltır. Sulamada ekonomi sağlar.
3. İnorgonik olmasından dolayı yabancı ot tohumu ve hastalık taşımaz.
4. Çözünebilir iyonların yok denecek kadar az olması nedeniyle tuzluluk ve alkalilik yönünden herhangi bir sorun yaratmaz.
5. Nötr (pH=6,5-7,5) oluşu ve düşük kimyasal tanponluğu ile ortam pH’ını kolayca düzenler.
6. Isı İletkenliği düşük olduğundan, bitkinin günlük sıcaklık değişimlerinden zarar görmesini en aza indirger.
7. Topraksız tarımda; sterilizasyondan sonra yapısının bozulmaması, üst üste 6 yıl kullanım şansı getirir. Erken ürün almayı sağlar.
8. Fide köklerinde zedelenme ve kayıpları önler.
Perlit sıralanan bu özellikleri ile seralarda toprak düzenleyici olarak, fide harçlarında katkı maddesi olarak ve topraksız tarımda yetiştirme ortamı olarak başarı İle kullanılır.